Нові світлофори на міських дорогах України

0

Особливості встановлення світлофорів для велосипедистів. Про що варто знати учасникам дорожнього руху?

Законодавча та виконавча влада України невтомно вдосконалює дорожній рух. Ряд профільних відомств на чолі з Міністерством ВСУ знаходяться у постійному пошуку шляхів підвищення безпеки на дорожніх шляхах.

Днями, експерти  Державного дорожнього науково-дослідного інституту запропонували впровадити Європейський досвід та встановити на міських автошляхах світлофори для велосипедистів. Найчастіше - це окремі прилади регулювання дорожнього руху з зображенням велосипеда.

Де планують встановити велосвітлофори?

Основні вимоги до встановлення світлофорів для велосипедистів:

  • перехрестя з активним рухом, на які виходять велосипедні доріжки;
  • на ділянках, на яких планується встановлення світлофору, повинен бути жвавий рух велосипедів з трафіком не менше п’ятдесят велосипедистів за годину протягом восьми годин;
  • встановлення передбачено у місцях з гарною оглядовістю (їх має бути видно за 50 метрів) з правого боку від велосипедної доріжки на відстані 0,5 – 2 метри від її краю;
  • не встановлюватиметься велосвітлофор у випадку, коли велодоріжка є дотичною до пішохідного переходу, оскільки у такому випадку, згідно з правилами дорожнього руху, велосипедист зобов'язаний переводити свій транспортний засіб пішки, разом з рештою пішоходів.

Як працюватиме світлофор для велосипедистів?

Схема роботи світлофора передбачає завчасне загоряння зеленого світла відносно світлофорів для інших транспортних засобів з рухом у цьому ж напрямку. Це дозволить учасників дорожнього руху на велосипедах виділити і зробити помітними для водіїв, що планують здійснювати маневр ліворуч або праворуч.

Дана постанова поки що знаходиться у розробці. Профільні фахівці займаються її доопрацюванням. Ухвалення заплановане до двадцать восьмого лютого 2022 року. Очікується, що вже найближчим часом стануть відомі місця розташування цього виду засобів регулювання дорожнього руху.

Читайте також: Дороги із функцією підзарядки електрокарів.

Світовий досвід.

Слід зазначити, що мешканці більшості Європейських країн вже давно, у боротьбі за збереження екології та здоровий спосіб життя, почали масово пересідати на велосипеди.

Велосипедною столицею світу заслужено названий Амстердам (Нідерланди), де понад 40% трафіку належить велосипедистам. Тут є чому повчитися урядам країн, які прагнуть створити зручну інфраструктуру. В наявності велодоріжки, велостоянки, велопрокати, велосвітлофори і навіть велотаксі. Також, найбільшими велосипедними містами Європи є Копенгаген, Гронінген, Фрайбург, Лунд. Наприклад, у столиці Британії на найбільш небезпечний дорожній розв'язці Bow Roundabout встановлені спеціальні низькорівневі світлофори. У місті Ассен (Нідерланди) завдяки світлофорам велосипедисти мають перевагу над автомобілістами у русі. У багатьох провідних містах встановлені "розумні світлофори", які реагують на наближення велосипедистів.

Раніше ми писали: Обов'язковий техогляд в Україні повернуть

Коментарі 0

Залишити коментар